Kelicuk

KELICUK : Ini la salah satu jenis makanan jeme besemah nian, sepacak ku gi di daerah kite tula adenye makanan ini masalahe di dearah jawe kapoh belum tekinak aku nga makanan nek same nga KELICUK ni.
Nah ini ade care buate... Amu aku sebenare belum tau luk mane care buate ni karne belum perna nyube. Care nek kah aku njuk kah nga kance-kance ini hasil aku betanye-tanye.

Bahan :
1. Beras ketan / ghebuk behas, rendam dalam air selama kurang lebih 3  jam. Setelah di rendam kukus 15 menit dalam dandang..
2. Niuw parut / kelapa , pilih ye agak muda...
3. Gula pasir..
4. Buah pisang sabe / pisang lilin, haluskan(di aduk), di injuk vanilla nga garam secukupe
5. Daun pisang kandek mbungkuse , terserah ibungan sekambangan ndak segitige, segi lime ape bulat dek kangape ye penting dibungkus, ame penulis pacak makane bae lagian dide pule asenye dide pule bedah...

Care Mbuate:
Aduk rata semua bahan jadi satu, ambil 1-2 sdm atau terserah porsi anda..hehehe jangan besak ige kele sukae masak. adonan letakan diatas daun pisang, bungkus  udem tuh Susun dalam dandang, kukus, sampai masak, udim tu jangan lupe nga kance kelicuk ni(kopi), antah ku amu lah makan kelicuk sambil duduk di berende be kopi angat segelas, dide ketinggalan pule rokok gandum sebungkus... kire-kire dikibet lagi dek keghasean ame dang makane..hehehhe

Kelicuk Pagaralam Besemah

Previous Post
Next Post

post written by: